Асиміляція

Наприкінці року людині важливо провести аналіз своїх досягнень, пройденого шляху, викликів і набутих знань. Цей момент може бути часом асиміляції, де людина намагається включити ці події до свого набору знань і досвіду. Такий процес дає змогу особистості організувати власний досвід, взяти корисні уроки і вибудувати нові уявлення про себе і навколишній світ.

У рамках гештальт-підходу асиміляція – це процес сприйняття нової інформації відповідно до вже наявних когнітивних структур. Це означає, що нову інформацію сприймають і розуміють крізь призму того, що вже відомо і зрозуміло. Процес асиміляції досвіду дає змогу людині зберігати свою внутрішню цілісність, збагачуючи при цьому свій досвід новими елементами.

Практика асиміляції досвіду

Щоб рухатись у новий рік, ми маємо знати та усвідомлювати важливі речі. Там, де нове, є не тільки тривога, там є передовсім вимоги. Коли я дивлюся на свій список мрій та цілей, які я забажала здійснити в новому році, я розумію, що це список моїх вимог до себе. Для того, аби були сили пристосовуватися до нових умов та долати нові виклики, важливо асимілювати все те, що з нами відбувалося.

У людини є багато функцій, одна з них – поглинання інформації, поглинання нового досвіду, поглинання досвіду інших. Асиміляція – це навичка, яка допомагає нам усвідомлювати і перетравлювати новий досвід для того, щоб відбувалися внутрішні та зовнішні зміни. Це пазл такої важливої теми, як адаптація – здатність організму пристосовуватися до ситуації і до вимог.

Аби перевірити, який саме досвід вам потрібно асимілювати, пропоную відповісти на два запитання:

  1. Яка Ваша вага ( фізична)?
  2. Яка вага Вашого досвіду за минулий рік?

Чим більша вага досвіду за вагу тіла, тим більше часу на асиміляцію потрібно.

Цей досвід має чуттєвість – емоційний відгук, який треба усвідомлювати На межі контакту ми маємо декілька функцій і одна з яких – поглинання досвіду. Якщо його не перетравлювати, далі рухатись адекватно буде важко.

Щоб усвідомити та асимілювати досвід, рекомендую письмово пропрацювати такі запитання:

  • Який досвід Ви здобули?
  • Яким він для Вас був?
  • Які враження Ви здобули, завдяки йому?
  • Що Вам не сподобалося в ньому?
  • Як Ви змінилися?
  • Які Ваші реакції, яка Ваша поведінка і в яких ситуаціях стала іншою?

Для особистністного розвитку важливо ставити собі запитання, аби перетравлювати досвід, вчитися звертати увагу на деталі, шукати зв’язки та закономірності власного досвіду і подій, які відбулися; ставити незручні, болючі питання, що не тільки пробуджують спогади, але й дають змогу усвідомити, наскільки ви змінилися, які нові якості засвоїли.

Асиміляція викликів воєнних часів

Кожного разу, коли людина стикається з несподіваною подією, вона пробує інтегрувати це нове у свої уявлення про середовище або про себе. Нас ніхто не питав два роки тому, чи ми бажаємо такого нового досвіду, як війна, чи ні. І багато залежить від того, чи стане цей новий досвід частиною нас.

Для тих, хто зіткнувся з війною, важливо асимілювати здобутки цього досвіду. Нижче наведу перелік запитань, із якими варто попрацювати:

  1. Як Ви зараз існуєте в цьому новому досвіді?
  2. Чого нового Ви навчилися за час війни?
  3. Які реакції у Вас з’явилися під час цього нового досвіду?
  4. Як ці реакції впливають на Ваші рішення?
  5. Як Ви змінилися, що помічають Ваші рідні?
  6. Чого нового Ви навчилися за ці два роки війни?
  7. Як Ви вмієте розпізнавати свої потреби?
  8. Як реагує Ваше тіло на стрес і тривоги?
  9. Чи задовольняються Ваші головні потреби сьогодні?

Той досвід, який ми придбали за останні два роки, – дуже дорогий тренінг під назвою «війна». І ми за нього далі продовжуємо сплачувати своїм фізичним та ментальним здоров’ям, своїми ресурсами, своїм часом. Але якщо ми за це сплатили, обов’язково станемо з вами в майбутньому щасливими.

Я бажаю вам по-новому ставити величезні цілі і не боятися рухатися вперед.

Схожі записи