12 ознак психічного здоров’я людини

Психічне здоров’я – це стан, коли людина може реалізувати власний потенціал протистояти звичайним життєвим стресам та кризам.

Виокремлюють 12 орієнтирів – ознак психічного здоров’я людини:

1. Здатність любити: вступати у відносини, відкриватися іншій людині. Сприймати іншу людину з усіма її плюсами та мінусами, без оцінок та ідеалізації. Це стосується і батьківської любові до дітей, кохання між чоловіком та жінкою.

2. Здатність працювати: створювати те, що є цінним для людини, сім’ї, суспільства. Це здатність привносити у світ нове, розкривати свій творчий потенціал.

3. Здатність грати: для дітей використовується з прямим значенням, для дорослих – це здатність грати словами, використовувати гумор, символізувати свій досвід через метафори та отримувати від цього задоволення. Танцювати, співати, веселитися.

4. Здатність відновлюватися після стресу (сила Его). Якщо в людини достатньо сили Его, то вона, коли стикається зі стресами, не хворіє, не зривається. Вона проявляє здатність найкращим способом адаптуватись до нової ситуації.

5. Здатність до реалістичної самооцінки. Досить часто люди оцінюють себе занижено. У них живе суворий внутрішній критик, який заважає повно проявити таланти та вміння або, навпаки, завищено оцінює себе. І часто діють, ніби мають право на особливе ставлення до себе, їм усі винні.

6. Здатність функціонувати в системі ціннісних орієнтацій: людина розуміє етичні, моральні та ціннісні норми і принципи, дотримується їх.

7. Здатність виносити напруження емоцій: уміти впізнавати емоції, відчувати їх, виносити їх самостійно. Це здатність залишатися в контакті і з емоціями, і з думками – своєю раціональною частиною.

8. Здатність до рефлексії: можливість подивитися на себе ніби зі сторони, побачити, що саме є їхньою проблемою, робити адекватні дії, щоб вирішити її, максимально ефективно допомагаючи собі.

9. Здатність до металізації: розуміння, що інші – окремі особистості зі своїми особливостями, психологічною структурою. Усвідомлено бачити, що їхні образи викликані особистим, персональним досвідом, аніж бажанням інших образити.

10. Здатність будувати баланс: можливість бути собою та дбати про власні інтереси, враховуючи при цьому й інтереси партнера.

11. Почуття вітальності. Здатність бути і почуватися живим. Людина може нормально функціонувати, але при цьому бути ніби неживою.

12. Прийняття того, що ми не можемо змінити. Це про здатність щиро і чесно сумувати, зазнавати скорботи у зв’язку з тим, що неможливо змінити. Прийняття своєї обмеженості та того, чого нам хотілося б мати, але його в нас немає.

Схожі записи