Психічне здоров’я людини як важливий пазл сучасного життя

Потреби у психологічній допомозі з кожним роком зростають. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), тільки в період пандемії кількість випадків тривожного розладу та депресії в усьому світі збільшилася на 25 %. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року кількість людей, які потребували психологічної допомоги, стрімко зросла і не зменшується нині. 

Дорослі і діти відчувають нестерпний психічний або душевний біль, що веде до страждання. З утратою близьких, дому, місця роботи, звичного оточення вони втрачають і сенс життя. Замикаються в собі, вважаючи, що їхні страждання не помічають інші. Прагнуть усунути біль навіть через усунення себе. Виникає багато думок, сновидінь, де все закінчується суїцидом. Але це так мозок намагається позбутися болю, а не життя. 

Страждання завжди помітне. Його ознаки – від утрати апетиту до небажання продовжувати життя. У цей час психіка не може зв’язатися з майбутнім, тому людина перестає мріяти, будувати плани. Водночас страждання – наслідок потужного досвіду, який, безумовно, підсилює нас, якщо дозволити собі жити з ним далі. 

Психічне здоров’я – це стан, при якому людина може реалізувати власний потенціал протистояти звичайним життєвим стресам і кризам. 

Я – гештальт-терапевт, і моя робота базується на принципах здорового функціонування людського організму. Зворотний стан здорового функціонування – патологія. 

Контакт як спосіб терапії
Коли людина страждає, вона прагне віддалитися від соціуму, щоб ніхто не заважав їй переживати цей біль. Наслідки такої ізоляції – самітність і депресія. Якщо страждання не розділене, воно призводить до патології. Психічне здоров’я підтримується контактом та зв’язком з іншими людьми. 

Гештальт-терапія відома як терапія контакту. Людина завжди знаходиться в середовищі. З одного боку, протиставляючи себе йому, з іншого – залишаючись частиною його. І лише в обміні з цим середовищем, соціальним та природним, можливе задоволення потреб людини. Обмін – основа, суть життя, що забезпечується контактом. 

Контакт – взаємодія людини з довкіллям, зіткнення з іншим без утрати власної індивідуальності. Контакт у гештальт-підході передбачає повне проживання актуальної ситуації «тут і зараз», почуття єдиного взаємного функціонування себе та середовища при усвідомленні відмінностей. 

Будь-яка ситуація стосується інтересів організму, його незадоволені потреби утворюють напругу на межі контакту. Гештальт-терапія фокусується на процесі пристосування організму до його середовища. 

Профілактика патології
Не варто вважати, що під загрозою втрати контакту знаходяться люди, які прожили глибокий досвід утрат. Сучасні вимоги адаптації до змін середовища кидають виклик у побудові здорової особистості й решті людей. Онлайн-робота з ненормованим робочим днем, чуже оточення викликають бажання більше часу проводити наодинці. Сил та бажання для спілкування з іншими в людини іноді просто немає. І тут починається патологія, витягти з якої можна себе і самостійно. 

Контакт двох людей – це більше, ніж просто обмін фразами. Це можливість бути почутим та почути іншого. Це можливість оцінити своє життя з іншого боку, зробити вибір на користь творчості, радості та любові. 

Профілактика патології, необхідної для гігієни психічного здоров’я, знаходиться в точці перетину вимог середовища та можливостей організму. Це точка творчого пристосування. 

«Вибирати своє життя – це намагатися постійно винаходити нові способи буття у світі» Гонзаґ Маскольє.

У новій, незвичній ситуації в ході контакту відбувається руйнація звичного методу контактування та виникнення зміни контактних функцій. Процес творчого пристосування означає зміну людини при зміні середовища. 

Саморегуляція – спонтанна здатність організму підтримувати свій здоровий стан в умовах постійних змін середовища, заповнювати власний дефіцит. 

Здорова функція особистості – мати пластичність, необхідну для інтеграції нового досвіду. 

Щоб бути адекватною, людині потрібно залишатися у стосунках, організовувати вихід у зовнішній світ навіть через «не хочу, не має сил», прощатися з минулим, бо його вже не повернути, будувати майбутнє з усвідомленням цінності власного досвіду, змінюватися з навколишнім середовищем та поважати свої потреби. Саме це – гігієна психічного здоров’я, яке важливо для кожного з нас.

Схожі записи